A finals del mes de juliol, Laureano Clavero i Aitor Compañón van presentar el llibre "Ginesta: Històries del rugbi català”, un recull de deu entrevistes a personatges històrics del nostre esport.

El llibre, que es podrà adquirir en breus a través de la página web de la Federació Catalana de Rugby, ens ofereix una pinzellada de la història de l’ovalada a casa nostra.

Per saber més sobre aquesta obra hem parlat amb Laureano Clavero, un dels autors del llibre:

Quina vinculació tens amb el rugby?

Vaig tocar una pilota de rugby per primer cop a Argentina quan tenia cinc anys, vaig jugar als Estats Units i a Catalunya. El meu pare va ser pilar de primera en el llegendari Hindú Club. A casa es respirava rugby per totes bandes. Recordo caps de setmana eterns en diferents clubs de Buenos Aires. També anàvem a l’estadi a veure els Pumas. En la meva retina guardo haver vist grans partits contra els All Blacks o Austràlia.

Com va sorgir la idea de fer aquest llibre?

Com a director de cinema documental que sóc, en molts dels meus treballs intento plasmar coses amb les quals em sento identificat. Òbviament, una d'elles és el rugby. La idea inicial de Ginesta "La història del rugbi català" era (encara ho és) fer una pel·lícula documental en la qual s'entrevistessin a un bon nombre de veterans del rugby català que poguessin explicar-nos com era el rugby de la seva època a Barcelona i rodalies.

 

 

Per quins veterans vau començar el documental?

Vam arrencar el rodatge entrevistant Antoni Polo, històric del desaparegut Picadero Rugbi o Antonio Sancha, un altre històric del Club Natació Barcelona qui va ser una persona clau en el naixement del rugby femení a Catalunya. El documental avui es troba detingut a l'espera de recursos de producció que ens permetin a mi i a l'equip de Mirasud Produccions continuar amb el projecte. La idea també és entrevistar alguns veterans de la Catalunya nord per tenir el context complet.

L’origen del llibre és un documental doncs?

Exacte. Amb el periodista esportiu Aitor Compañón, fill del mític exjugador del CNB i el Barça David Compañón, sorgeix la idea de fer un llibre amb el material que ja teníem gravat. Vam transcriure les entrevistes, vam buscar material i afegir algunes entrevistes, corregir algunes dates i noms... i vam tenir el llibre acabat. L'editorial Distoria Edicions, que buscava obres relacionades amb l'esport, ens va brindar tot el seu suport des del primer moment fins que finalment va sortir el llibre a la venda.

El llibre explica la història del rugby català?

La història del rugby català encara no està escrita. Per això nosaltres vam titular el nostre llibre Ginesta "Històries del rugbi català." Hi ha molta informació d'hemeroteca, alguna cosa a internet i algun que altre llibre que breument esmenta alguna cosa de la història de l'ovalada a casa nostra. Què vull dir amb això? Que pràcticament el gruix de la història està en la memòria dels jugadors. El mateix passa amb el material d'arxiu: fotografies, retalls i premis estan en els calaixos o trasters dels veterans i familiars esperant ser espolsats. Aquestes imatges i trofeus ens parlen de partits i batalles en camps de rugby i clubs de la nostra terra que ja no existeixen. Crec que han de ser explicades perquè les futures generacions que practiquin aquest esport entenguin l'esforç de centenars de persones que van fer possible que avui tinguem rugby gairebé a tota Catalunya.

Quin criteri vau utilitzar per escollir els protagonistes?

Una mica entre específic i aleatori. Si bé hem entrevistat a figures mítiques com Antonio Sancha o Albert Malo, també volíem donar-li un espai a aquests veterans que avui tenen més de vuitanta anys i que van jugar en camps que avui lamentablement ja no figuren al mapa i van defensar colors que molt pocs recorden. També hi ha històries personals barrejades amb el rugby que tant a mi com a l’Aitor ens van seduir i vam decidir incloure.

 

 

Així doncs, l’objectiu del llibre és…

Podríem dir que té diverses arestes. D'una banda és que l'obra sigui el punt de partida o la introducció perquè sapiguem una mica més de la història del nostre esport, la qual, segons el meu criteri, està totalment oblidada. D'altra banda el llibre té la intenció de posar el rugby en coneixement de tots. Ginesta no és un text fet exclusivament per a jugadors de rugby. La intenció és apropar a més gent a fer-se amic i familiaritzar-se amb aquest esport.

El llibre va més enllà del rugby?

Crec que la vida esportiva de qualsevol país va acompanyada de la seva història. Per això potser llegint aquest llibre no només entenguem millor la història de l'esport, sinó que també comprenguem la història de Catalunya. Com va subratllar en el pròleg el periodista Jordi Robirosa: M’agrada el títol d’aquest llibre: Ginesta, quina meravella! La història del nostre rugbi és la història del nostre país. Els seus delers, les seves il·lusions i, perquè no dir-ho, les seves frustracions…”   

Com han estat els primers mesos després del llançament?

El llibre és "fill del confinament" per haver sortit durant la pandèmia, que lamentablement encara estem vivint. Tot i les circumstàncies i de no poder fer presentacions, el llibre s'ha venut bé. Nosaltres, els autors, volem fer una crida a que intentin aconseguir el llibre a través de les llibreries i d'aquesta manera compensar el dany que la pandèmia ha infligit sobre el sector durant tots aquests mesos. Es pot trobar o demanar a totes les llibreries de Catalunya i Espanya, inclús a Perpinyà.