L’any 1922, Baldiri Aleu publicava un manifest titulat “Entorn el Futbol-Rugby” al diari La Veu de Catalunya. Dos clubs més s’afegiren a la pràctica rugbística: el Club Natació Barcelona i el Catalunya Sporting Club. Aquests quatre clubs van jugar el primer trofeu rugbístic del país, embrió d’una futura lliga, el “Trofeo Copa Real Sociedad de Carreras de Caballos”. La Santboiana en va resultar guanyadora.

El setembre de 1922 foren aprovats els estatuts de la Federació Catalana de Rugby pel Govern Civil de Barcelona, amb Baldiri Aleu com a president. L’any següent, la Selecció Catalana juga el seu primer partit oficial contra el Tolouse Lanlade Olimpique al camp de l’Hipòdrom de Can Tunis, perdent pel resultat de 9 a 0. Des d’aleshores els partits de la Selecció Catalana es faran habituals jugant contra l’Esquadra Anglesa diverses vegades, contra clubs i seleccions del Rosselló, del Llenguadoc i de Paris.

historia 01
historia 02

El desenvolupament del rugbi fou en aquests anys molt gran, tant que l’Estadi Olímpic de Montjuïc fou inaugurat oficialment, amb la presència del rei Alfons XIII, el 19 de maig de 1929, amb un partit de rugbi entre Espanya i Itàlia. Governava Espanya en aquells moments la Dictadura militar del general Primo de Rivera.

L’any 1934 es funda a Paris la Federació Internacional de Rugby Amateur (FIRA) entre les federacions nacionals de França, Itàlia, Alemanya, Txecoslovàquia, Romania i Catalunya. Això va provocar un incident político-esportiu notable a l’època. La Federació Espanyola va protestar perquè també en volia formar part i gràcies als bons oficis de la FCR, va entrar-hi com a federació adherida. Això produí un gran malestar a Madrid i la Federació Espanyola va expulsar la Catalana de les competicions estatals. Catalunya membre de ple dret de la FIRA, va organitzar la seva pròpia competició i diferents partits oficials de selecció contra França i Itàlia. Aquesta independència es perllongà fins al 1940.

Això no obstant, fidels a l’esperit del rugbi, la Selecció Catalana, encara que com a selecció regional va seguir jugant partits amistosos contra diferents combinats i equips estrangers. El primer d’ell va ser a gener de 1940 a l’Estadi de Les Corts contra Romania, i l’últim ha estat enguany.

historia 03
historia 04
historia 05
historia 06
historia 07